Iš elektros pastotės išimami žydų antkapių akmenys

Iš elektros pastotės išimami žydų antkapių akmenys

Birželio 22 d. (BNS). Šią savaitę Vilniuje iš elektros pastotės pradėti išmontuoti buvusių žydų antkapių akmenys. Vėliau jie bus perkelti į Olandų gatvėje kuriamą žydų kapinių memorialą, BNS informavo sostinės savivaldybė.„Šiuo metu atskirose sienose atliekami įmontuotų akmenų išmontavimo darbai“, – teigė Vilniaus savivaldybės laikinasis Šilumos ir vandens ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Karosas.Išmontuoti akmenis numatoma iki rugsėjo 1 dienos, tuo užsiima savivaldybės bendrovė „Grinda“.

Kiek jie kainuos savivaldybei, kol kas nežinoma. Pasak K.Karoso, bus mokama už įvykdytus darbus. Elektros pastotė Olandų gatvėje sovietmečiu sumūryta iš žydų kapinėse buvusių paminklinių akmenų. Sovietmečiu Vilniuje žydų antkapiai, ypač iš Olandų gatvėje esančių kapinių, buvo masiškai naudojami įvairiems statiniams.

Lietuvos žydų bendruomenės duomenimis, senosios žydų kapinės Užupyje, Olandų gatvėje, veikė nuo 1828 iki 1940 metų, čia palaidota apie 70 tūkst. žydų. Kapinės sunaikintos sovietmečiu 1961-1963 metais ir tik kai kurių kultūros veikėjų, rašytojų ir kitų svarbių asmenų palaikai buvo perlaidoti į naująsias Sudervės kapines. Iš ten stovėjusių paminklinių antkapių buvo sumūryti laiptai į Tauro kalną, į Vingio parką ir į Klinikų ligoninę, daugelyje kitų vietų buvo galima rasti akmenų su žydiškais užrašais. 1990 metais laiptai į Tauro kalną ir daugelis kitų statinių buvo išardyti, o 1992-aisiais architektas Jaunutis Makariūnas Užupyje iš memorialinių akmenų pastatė paminklą.