Per Maltos ordino surengtą labdaros koncertą Vokietijoje žydų gelbėtojams surinkta per 123 tūkst. eurų

Vilnius, balandžio 6 d. (BNS). Per Lietuvos žydų bendruomenės ir Maltos ordino surengtą koncertą Vokietijoje žydus gelbėjusiems Pasaulio tautų teisuoliams Lietuvoje surinkta daugiau kaip 123 tūkst. eurų paramos.

Simbolinį čekį trečiadienį per spaudos konferenciją Lietuvos žydų bendruomenės namuose Vilniuje teisuoliams įteikė Maltos ordino ambasadorius Lietuvoje baronas Christianas von Bechtolsheimas (Kristijanas fon Bechtolšaimas).

„Pasaulio tautų teisuoliai yra tikrieji tų laikų herojai, jie rizikavo savo pačių ir savo artimųjų gyvybėmis, suteikdami prieglobstį žmonėms, kurie būtų nužudyti nacių. Jie padėjo jiems pasislėpti, pamaitino, suteikė pastogę, ir visa tai parodo tamsiausių Europos laikų žmogiškąjį veidą“, – sakė ambasadorius.

„Mums labai rūpėjo, kad mūsų gelbėtojų senatvė būtų bent kiek praskaidrinta ir aprūpinta. (…) Niekada nebūna per daug nei padėkos, nei materialinės padėkos. Tai, ką mes jaučiame savo gelbėtojams, norėjome kiek galėdami materializuoti. Mūsų gelbėtojai mums rūpi ne mažiau nei išsigelbėję žmonės“, – pabrėžė Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky. Maltos ordino pagalbos tarnybos generalinis sekretorius Eitvydas Bingelis sakė, kad dalis lėšų bus skirta kortelėms, už kurias teisuoliai galės įsigyti nekompensuojamų vaistų ir medicinos prekių, o dalis liks fonde, kurio lėšos bus naudojamos atskirai pagal kiekvieno žmogaus poreikius.

„Tai gali būti nuo paprasčiausio malkų nupirkimo žiemos periodu iki sąskaitų padengimo už šildymą, iki buitinių prietaisų ir panašiai“, – teigė E.Bingelis. Taip pat planuojama parengti Pasaulio tautų teisuolių Lietuvoje pristatymą. „Bus rengiama Lietuvos didvyrių, teisuolių, kurie tuo sunkmečiu prisidėjo prie geresnio Lietuvos vardo, fotoparoda, Lietuvos teisuolių portretai“, – pasakojo Maltos ordino atstovas. Pasak jo, per koncertą surinktomis lėšomis finansuojami projektai truks trejus metus.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs Pasaulio teisuolio titulą turintis Aloyzas Žukauskas pasakojo, kaip jo tėvai nacių okupacijos metais išgelbėjo mergaitę. „Mažas buvau, mano tėvai parsivedė septynerių metų mergaitę, man tada buvo dešimt metų. (…) Parvedė tėvas ir sako: „Parvedėm jums sesutę, gerbkit ir mylėkit“. Ji buvo turtingo malūnininko dukra, tėvas labai gerai draugavo su tuo malūnininku, todėl ir parsivedė. Jos šeima, ji dar turėjo brolį ir seserį, visus iššaudė, liko vieninteli ji“, – kalbėjo A.Žukauskas. „1998 metais skambina kažkas. (…) „Kas?“ – sakau. „Taigi, jūsų Mania vadinama, iš Izraelio“. Nustebau, o ji sako: noriu atvažiuoti, susitikti, yra projektas, jūs įtraukiami teisuolių vardo gavimui“, – pasakojo garbaus amžiaus vyras.

Šiuo metu Lietuvoje yra likę gyvi 87 Pasaulio tautų teisuoliai, prieš trejus metus jų dar buvo per šimtą. Pasak Lietuvos žydų bendruomenės, dalis jų gyvena skurdžiai, yra kamuojami ligų. Pasaulio tautų teisuolio titulą Izraelio valstybė suteikia žydus gelbėjusiems asmenims

Sužinokite daugiau:

Lietuva ir Vokietija kartu atmena pasaulio tautų teisuolius

Pasaulio tautų teisuoliai pasakoja gelbėjimo istorijas