Amerikos žydų virtuvės klasika Bagel lox – atsakas Benedikto kiaušiniui

Šiek tiek apie beigelius

Mitais ir legendomis apaugusi beigelio istoriją skaičiuojama nuo 12 amžiaus. Viena tokia istorija mena  12-13 amžiaus bažnyčios draudimus žydams verstis komerciniu duonos kepimu  – mat žydai buvo laikomi bažnyčios priešai. O duona tai vienas centrinių krikščioniško tikėjimo praktikos aspektų.

1264 m. Lenkijos princas Boleslovas Pamaldusis išleido dekretą, kad “žydai gali laisvai pirkti ir parduoti ir paliesti duoną kaip ir krikščionys.” Reaguodama į tai 1267m. Lenkijos vyskupų grupė uždraudė krikščionims pirkti bet kokį maistą iš žydų, tarsi  jis būtų užnuodytas.

Tačiau žydams buvo leista virti duoną, taip gimė beigeliai.

1610 m. anksčiausiai  dokumentuose minimas beigelis – jidiš kalba “Bagel”. Pagal  Krokuvos žydų tarybos nurodymą beigeliai buvo dovanojami moteriai gimus vaikui.

20-ojo amžiaus pradžioje beigeliai pasklido po pasaulį kartu su  Rytų Europos žydais kurie masiškai emigravo į Jungtines Amerikos Valstijas.

Beigelis su lašiša tai atsakas Benedikto kiaušiniams su angliškais „mafinais“

Kodėl lašiša?

Pagal košerinio maisto ruošimo taisykles žuvis laikoma pareve, ir gali būti valgoma prie pieno arba mėsos. (Tik negalima maišyti su mėsa)

Mėsai paruošti keliami dideli reikalavimai, o košerinę žuvį galite įsigyti nebūtinai žydų parduotuvėse.

Rūkyta ar sūdyta žuvis ne taip greitai genda ir sumažina šaldymo poreikį.

Kol nebuvo lašišos – buvo silkė. Lašiša atsirado, kai žydai emigravo į JAV . Lašiša buvo tuo metu santykinai pigesnė ir lengviau pasiekiama nei atlantinės silkės.

Taip gimė klasika – Bagel lox.

Nepaisant to, kad žodis “lox” kilęs iš jidiš “Laks” ( “Lachs” vokiečių kalba), nėra žinoma ypatingo žydiško ryšio su juo iki 1900-ųjų pradžios.

1930-tais Niujorko virtuvėje karaliavo Benediko kiaušiniai. Tai žinoma nekošerinis maistas. Todėl religingų žydų virtuvės atsakas tapo Beigelis su lašiša.

Lašiša pakeitė kumpį, o kreminis sūris – olandišką padažą. Taip gimė Amerikos žydų virtuvės klasika – Bagel lox.

Šiandiena Benedikto kiaušinių galite rasti daug kur, tačiau košerinį Beigel lox rasite tik Beigelių krautuvėlės kavinėje!

Skanaus!

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA