LŽB klubas Gešer susirinko į Šabo išlydėjimo ceremoniją

LŽB klubas Gešer susirinko į Šabo išlydėjimo ceremoniją

Šeštadienį, vasario 13 d. Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės klubas “Gešer” pakvietė savo narius ir draugus į Šabo išlydėjimo ceremoniją “Havdalah”. Daugelis bendruomenės narių pirmą kartą dalyvavo klubo “Gešer” vakarėlyje. Dekoruotas kambarys, iškilmėms padengti stalai ir maloni muzika tikrai šventinei nuotaikai sukurti. Kiekvieną svečią su šypsena pasitiko vakaro organizatorė ir LŽB programos koordinatorė Žana Skudovičienė, kuri po Junonos Berznitski išėjimo, ėmėsi vadovauti klubui “Gešer”, nes Žana turi ilgametę organizacinio darbo patirtį.

Šabo išlydėjimo  ceremoniją “Havdalah” vedė Vilniaus choralinės sinagogos kantorius “Taharat Cha kodesz” Šmuelis Jatomas. Jis papasakojo apie ceremonijos reikšmę ir apie tradicijos svarbą: .. “Žodis” Havdalah ” (pažodinis vertimas iš hebrajų kalbos reiškia “atskirti” arba “išlydėti”).Tokia yra reikšmė trumpo, bet gražaus simboliško judaizmo ritualo, kuriuo baigiamas Šabas, nes Havdalah atskiria Šabą nuo kitų dienų, t.y. atskiria šventą dieną nuo kasdienybės. Šventė nėra įsakymas pagal Torą. Pasak Talmudo, Šabas  pradėtas švęsti 4-5 šimtmetyje prieš mūsų erą. Havdalos ceremonija susiformavo kaip Šabo pabaiga, ruošianti žmogų darbo savaitei, taigi Havdalah apeigos mūsų sielai, kurios suteikia dar vieną galimybę susikaupti drauge prieš savaitės pradžią, įkvėpti vieni kitus, įgauti stiprybės ir prašyti Dievo palaiminimo. Pagal judėjų tradicijas, Havdalah prasideda tuo metu, kai sutemsta, o danguje galima pamatyti bent tris žvaigždes . Sutemus, uždegama Havdalah žvakė “.

IMG_0038

Po ceremonijos lyrišką dainų programą lietuvių, prancūzų, jidiš ir kitomis kalbomis pristatė, turbūt vienintelis Lietuvoje taip gerai dainuojantis anesteziologas – Vygantas Kazlauskas.

IMG_0044

Paprašius vakaro dalyvių pasidalinti įspūdžiais, jie maloniai sutiko pasakyti, ką jiems reiškia klubas “Gešer”.

Julius:

– Jei jis nebūtų man svarbus, aš čia nebūčiau. Čia yra mano draugai, mano bendraamžiai, žmonės, su kuriais aš bendrauju, kuriuos aš myliu … Tai yra meilė … Jei yra galimybė bendrauti su draugais – tai šventė. Gešer reiškia tiltą. Mes tiesiame tiltus.

Markas:

– “Gesher” – ypatingas klubas, ir žmonės susirenka ypatingi, todėl su jais malonu pasikalbėti, o ir pats bendraudamas imu jaustis ypatingu. Iš tiesų, mūsų laikais jauti, ko gero, gyvo bendravimo trūkumą.  Gešer suteikia mums šitokią galimybę: penktadienio ar šeštadienio vakare susitikti ir gyvai bendrauti. Dabar mūsų gyvenimas yra virtualus, o čia mes čia kalbame tiesiogiai.

Eleonora:

-Jau vien tai, kad mes nepatingėjome į bendruomenę ateiti šeštadienio vakarą, nepaisant blogo oro ir gripo, pasako, kad mes visi vienas kitą pažįstame jau daugelį metų, mes mylime vienas kitą. Mes norime būti kartu, dalintis savo mintimis ir džiaugsmu.

Viktorija:

– Gesher klubas suvienyja. Čia mūsų bendruomenė, mūsų draugai. Mes visi esame Lietuvos piliečiai, bet mes taip pat turime prisiminti, kad mes esame Lietuvos žydų bendruomenės dalis. Mums tai yra svarbu.

Ala:

– Šie vakaro susitikimai yra labai mums svarbūs, jie mus pradžiugina. Mes visada pasiruošę remti bendruomenę visuose reikaluose ir siekiuose. Kartais ateina laikas, kai mums reikia pasakyti savo nuomonę, išreikšti savo poziciją ir galbūt priminti apie Lietuvos žydus. Juk šie žmonės daug gero padarė Lietuvos valstybei ir mes esame pasirengę toliau taip darbuotis.

IMG_0004

IMG_0006

IMG_0007

IMG_0012

IMG_0009