VSD atsiriboja nuo G.Grinos nuomonės dėl tautinių mažumų mokyklų

Vilnius, gruodžio 10 d. (BNS). Valstybės saugumo departamentas (VSD) paskelbė, kad „atsiriboja nuo jau buvusio vadovo Gedimino Grinos pareiškimų tautinių bendrijų mokyklų tema“. ,,Primename, kad G.Grina dirbo VSD iki 2015 metų balandžio mėnesio. Šiuo metu jo reiškiama pozicija yra piliečio asmeninė nuomonė“, – rašoma ketvirtadienį VSD paskelbtame pareiškime.

Buvęs VSD vadovas G.Grina po naujų žiniasklaidos pranešimų apie Rusijon į stovyklas vykusius tautinių mažumų mokyklų moksleivius iškėlė idėją atsisakyti tautinių mažumų mokyklų.„Tokios mokyklos visiškai neugdo pilietiškumo, nes jos yra izoliuotos tautinės visuomenės prasme. Jei mokykla grindžiama ne bendros, o tautinės mažumos pagrindu, vadinasi, jie remiasi kažkokiu kitu pagrindu. Ir ką mes matėme pernai, ką matome šiemet – niekas nesikeičia, kiekvienas direktorius aiškina savo tiesą, o problema išlieka“, – BNS trečiadienį sakė G.Grina.

 Vis dėlto buvęs VSD vadovas sutiko, kad politikai nesiryžtų imtis tokių drastiškų priemonių ir savo siūlymą sakė esant idėja „pamąstymui“. „Tai yra žiaurus politinis sprendimas, aš tikrai nemanau, kad mūsų politikai tokius dalykus ryžtųsi daryti, bet pamąstymui – matome, kad problema tik gilėja“, – tvirtino G.Grina.

Siūlymą dėl tautinių mažumų mokyklų naikinimo jis paskelbė socialiniame tinkle „Facebook“, po naujų pranešimų apie tautinių mažumų mokyklų moksleivių keliones į stovyklas Rusijoje. Naujienų portalas 15min. lt šią savaitę paskelbė, kad vasarą grupė Visagino skautų vyko į Rusijos jaunųjų žvalgų organizacijos stovyklą, kur mokėsi žygiuoti, maskuotis, šaudyti, mėtyti granatas.Taip pat teisėsauga aiškinasi Vilniaus miesto tautinių mažumų mokyklos moksleivių dalyvavimo Rusijoje rengiamose sukarintose stovyklose „Sojuz“ aplinkybes.

„Akivaizdu, kad Švietimo ir mokslo ministerija nesuvaldo situacijos, tai laikas priimti valinį politinį sprendimą ir naikinti „švietimo getus“ – valdiškas mokyklas „kitataučiams“. Tautinę kultūrą galima puoselėti šeštadieninėse mokyklose, bažnyčiose (cerkvėse) ir pan. O jei kas nors įkurtų privačią mokyklą „kitataučiams“, tokių diplomų nepripažinti (neskaitau NATO šalių diplomatų mokyklų)“, – reaguodamas į naujausią publikaciją šia tema paskelbė G.Grina.