Kauno žydų bendruomenė pagerbė D.Dolskio atminimą

Kauno žydų bendruomenė pagerbė D.Dolskio atminimą

Palangos jūroj“, „Aš myliu vasaros rugiagėles”, „Elyte, tu meili“- šias ir kitas Danieliaus Dolskio dainas žino net ir tie, kurie nelabai domisi populiariąja muzika. D. Dolskis gimė Vilniuje, žydo verslininko šeimoje. Iki Pirmojo pasaulinio karo mokėsi Sankt Peterburgo universiteto Teisės fakultete, mokėjo lotynų, hebrajų, prancūzų, vokiečių, ispanų ir italų kalbas, studijavo filosofiją, lankė privačią vaidybos studiją. Dalyvavo turtingų pirklių ir aristokratų vakarėliuose, 1914 m. debiutavo vasaros estradoje kartu su įžymiuoju Aleksandru Vertinskiu, tapo Sankt Peterburgo ir Maskvos publikos numylėtiniu.  Po bolševikinio perversmo persikėlė į Rygą, koncertavo su „tango karaliaus“ Oskaro Sroko orkestru, 1923 m. išvyko į Berlyną. Atvykti į Kauną D. Dolskį paskatino susitikimas su tuo metu Berlyne studijavusiu kauniečiu smuikininku Danieliu Pomerancu. Į Lietuvą dainininkas atvažiavo apie 1929 m.

Atvykėlis iš Peterburgo ir Berlyno į laikinąją sostinę atnešė puikaus artisto įvaizdžio pavyzdį – buvo gražus, plastiškas ir jausmingas, elegantiškas ir išsilavinęs. Pradėjo dainuoti „Versalio“ ir „Metropolio“ restoranų programose, netrukus labai išpopuliarėjo. Savo repertuarui rinkosi tuo metu pasaulyje madingus kūrinius ir stebėtinai greitai išmokęs lietuvių kalbą, poetui Ričardui Mironui padedant, rašė jiems tekstus. Deja, 1931 m. gruodį “žmogus, kuris linksmino Kauną“ (anot laikraščio “Diena”), susirgo plaučių uždegimu ir po keleto dienų staiga mirė. Tarp palydėjusių D. Dolskį į paskutinę kelionę buvo ir Kipras Petrauskas, kažkada pataręs jam važiuoti į Londoną ir įrašyti savo dainas į plokšteles.

Danielius Dolskis (1891-1931) palaidotas Kauno Žaliakalnio žydų kapinėse (Radvilėnų pl.). Paminėti jo mirties metinių, pagerbti ir prisiminti šį iškilų menininką gruodžio 4 d. popietę prie jo kapo susirinko būrelis Kauno žydų bendruomenės narių bei D. Dolskio kūrybai neabejingų kauniečių, kurie apie renginį sužinojo perskaitę informaciją miesto laikraštyje. Pasakius maldą, susirinkusieji neskubėjo skirstytis, jie šiltai bendravo, dalinosi savo žiniomis, prisiminimais, įspūdžiais, jausmais, kuriuos jiems sukelia Lietuvos estrados pradininko dainos.

Prie D.Dolskio kapo http://www.lzb.lt/kauno-zydu-bendruomene-pagerbe-d-dolskio-atminima/

  • Donskis
  • Donskis2
  • Donskis3