YIVO paroda 1925 -2015  Kultūros paveldo departamente

YIVO paroda 1925 -2015 Kultūros paveldo departamente

YIVO (JIVO) instituto įsteigimo Vilniuje 90-mečio proga Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kartu su YIVO Institute for Jewish Research (JAV) parengė kilnojamąją parodą  JIVO 1925-2015, kuri šiuo metu yra eksponuojama Kultūros paveldo departamento patalpose (I aukštas, Šnipiškių g. 3, Vilnius).

Parodoje lietuvių ir anglų kalbomis pristatoma JIVO instituto istorija, įsteigimo aplinkybės ir patys steigėjai, Jidiš instituto veikla tarpukario Vilniuje, jo likimas Antrojo pasaulinio karo metais ir pokaryje – sovietinėje Lietuvoje. Dar 1939 m. Maxo Weinreicho (Makso Vainraicho) toliaregiškai perkeltas į Niujorką, YIVO institutas tęsia savo veiklą iki šių dienų, saugodamas, kaupdamas ir tyrinėdamas turtingos jidiš kultūros paminklus. YIVO kolekciją šiuo metu sudaro daugiau nei 385000 knygų ir periodinių leidinių bei 24 milijonai dokumentų, fotografijų, garso ir vaizdo įrašų.

Visa parodos medžiaga – tekstai ir unikalūs juos iliustruojantys archyviniai dokumentai bei nuotraukos, buvo gauti tiesiogiai iš  YIVO instituto Niujorke. Parodos kuratorius: Eddy Portnoy, dizainą parengė: JUDVI. Rengiant parodą, bendradarbiauta su Lietuvos Nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos centriniu valstybės archyvu.

Paroda veiks iki 2016 m. sausio 5 d. Kitas parodos egzempliorius bus pristatytas YIVO konferencijoje, vyksiančioje 2016 m. gruodžio 1-2 dienomis Londone.

3logai lzb