Žydų-krikščionių susitaikymo projektas

SMOM-Cross       imagesRTFWDGF2

Per nacių okupaciją Holokaustas Lietuvoje vyko ypatingai žiauria forma.Tarpukario Lietuvoje gyveno apie 250 000 žydų piliečių ir tik apie 5 tūkstančiai išgyveno. Tačiau net ir tokiomis barbariškomis aplinkybėmis buvo drąsių žmonių, kurie neprarado žmoniškumo ir tiesė pagalbos ranką tiems, kuriuos reikėjo gelbėti.  Gelbėtojams  – Pasaulio Teisuoliams laikas –  negailestingas, šiandien gyvų Lietuvoje liko apie 100. Jie yra didvyriai, gresiančio mirtino pavojaus sau ir savo šeimos nariams akivaizdoje, šie žmonės padėjo draugams ir kaimynams žydams pasislėpti, suteikė pastogę, rūpinosi  jais, maitino.

Nemažai gelbėtojų šiandien gyvena sunkiai, jiems patiems reikia pagalbos. Lietuvos žydų bendruomenė ir Maltos ordinas siekia padėti šiems didvyriams senatvėje. Labdaros koncerto metu organizuojamas  lėšų rinkimas specialiam “Maisto į namus” ir individualios gelbėtojų namų priežiūros projektui.

Labdaros koncertas vyksta lapkričio 2d. Miunchene, Karališkoje Rezidencijoje. Bus atliekami Mocarto ir Šuberto kūriniai.

Programoje numatyta, kad į  susirinkusius kreipsis Faina Kukliansky, Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė, Christian Freiherr  von Bechtolsheim, Maltos ordino ambasadorius, Dr. Šarlotė Knobloch, Miuncheno ir Aukštutinės Bavarijos žydų bendruomenės prezidentė, Deividas Matulionis, Lietuvos ambasasdorius Vokietijoje.

Bus skaitoma Holokaustą išgyvenusio Seneko Rosenblumo knyga. Jį per Holokaustą spintoje slėpė krikščionių šeima. Autorius parašė knygą ,,Berniukas spintoje”.