LŽB pirmininkė Faina Kukliansky apie Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitą į Izraelį

LŽB pirmininkė Faina Kukliansky apie Lietuvos Prezidentės Dalios Grybauskaitės vizitą į Izraelį

    Buvau įtraukta į delegaciją, vykusią į  Izraelį drauge su Lietuvos Prezidente Dalia Grybauskaite. Kaip Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė dalyvavau visur ir galiu pasakyti, kad šis vizitas buvo istorinis. Nepaisant įtampos, tvyrojusios dėl teroristinių palestiniečių išpuolių, Izraelio vadovai rado laiko susitikti su darbo vizitu viešėjusia Lietuvos Prezidente ir aptarti aktualiausius regioninio saugumo ir dvišalio bendradarbiavimo klausimus. Su Izraelio Prezidentu Reuvenu Rivlinu, kuris pabrėžia savo litvakiškas šaknis, Prezidentė taip pat aptarė ir priemones, padėsiančias stiprinti Izraelio ryšius su Lietuva. Susitikime su Izraelio vadovu Prezidentė kalbėjo ir apie žydų bendruomenės Lietuvoje padėtį bei Holokausto aukų atminimo įamžinimą mūsų šalyje. Pasak šalies vadovės, žydai labai prisidėjo kuriant Lietuvos valstybę, todėl ir dabar galime suvienyti jėgas, kuriant abiejų šalių ateitį ir gerovę. Prisimenu jaudinančias akimirkas, kai Izraelio litvakai pasitiko Prezidentę su ašaromis akyse, kaip jie pasakojo apie gražiausius savo gyvenimo metus Lietuvoje. Tada buvo jaunystė, buvo kova už žydiškumą, už laisvę. Lietuva jiems – protėvių žemė nuo Vytauto laikų, kurią jie vadino tėvyne ir dabar dažnai prisimena.

   Prieš susitikimą su Izraelio Prezidentu Lietuvos vadovė, pagerbdama Holokausto aukų atminimą, apsilankė Yad Vashem muziejuje ir Tautų giraitėje pasodino alyvmedį. Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, sakė, jog Izraelis gali tiesiogiai padėti Lietuvai saugumo srityje. „Izraelis yra pasirengęs Lietuvai tiesiogiai padėti saugumo srityje: ir apmokant mūsų kariuomenę, ir kibernetinio saugumo srityje, ir mūsų net apsaugai gali suorganizuoti kursus“.

    Dalia Grybauskaitė susitikime  su Pasaulio žydų kongreso ir ICFR delegacija kalbėjo: “Lietuvos visuomenė pripažįsta savo istoriją. Mūsų Žydų paveldas yra dalis Lietuvos paveldo. Mūsų parama Izraeliui ateina automatiškai, nes mes suprantame, kas vyksta Artimuosiuose Rytuose, ir koordinuojame savo pozicijas su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis. ” Pasaulio žydų kongreso vadovas Robertas Singeris, girdamas tvirtus santykius tarp Izraelio ir Lietuvos, pridūrė: “Lietuvos parama yra labai vertinama”. R.Singeris taip pat iškėlė klausimą dėl kasmet Vilniuje ir Kaune organizuojamų neo-nacių eitynių ir mitingų. Jis pabrėžė, kad žydų pasaulį “labai neramina šis reiškinys, ypač  turint galvoje tragišką Lietuvos žydų istoriją.” Pastaraisiais metais Lietuva stengiasi puoselėti gerus santykius su Pasaulio žydų kongresu Izraelyje. Prieš mėnesį  Lietuvos Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius  Pasaulio žydų kongresui – ICFR pažadėjo, kad visos žydų kapinės Lietuvoje bus “įamžintos ir pažymėtos” iki 2017 m. 2014m.

   Pasaulio žydų kongresas Vilniuje įsteigė Tarptautinį Jidiš centrą, kuriame siekiama skatinti domėjimąsi kultūriniais lobiais, sukurtais jidiš kalba, ir pačios jidiš mokymąsi, užtikrinant mokslinių tyrimų tęstinumą. Dabar Vilniuje vykusioje Rotšildo fondo ir LŽB organizuotoje konferencijos buvo svarstomi žydų kapinių paveldo Europoje išsaugojimo reikalai. Padėtis Lietuvoje nėra blogiausia, ji panaši visose Rytų Europos šalyse. Lietuvos Vyriausybė bendradarbiauja, sprendžiant žydų kapinių problemas, ir tai nėra koks vienos Vyriausybės gestas, mums tai ypatingai svarbu požiūris.

   Būtų gerai, jei Pasaulio lietuvių ekonomikos forumas (PLEF) Izraelyje, kurio globėja buvo Prezidentė Dalia Grybauskaitė, duotų realių dvišalių verslo bendradarbiavimo vaisių. ,,Lietuvos konkurencingumas nuolat didėja, o ekonomika – viena sparčiausiai augančių visoje ES. Todėl nėra tinkamesnio laiko, nei dabar, pasinaudoti Lietuvos ir Izraelio santykių teikiamais pranašumais ir rasti unikalių būdų bendradarbiauti verslo, mokslo, švietimo, informacinių technologijų ir inovacijų srityse“, – kalbėjo forume Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

    Kreipdamasi į šaknų Lietuvoje turinčius žydus ir jų palikuonis, Prezidentė pabrėžė ypatingą litvakų indėlį, kuriant Lietuvos ryšius su pasauliu ir pakvietė puoselėti tai, kas jungia lietuvių ir žydų tautas. Geros Valios fondo pinigai pagal įstatymą skirti Lietuvos žydų bendruomenei, įstatymo esmė – pinigai skirti žydams, gyvenantiems Lietuvoje. Jie skatina litvakų bendradarbiavimą, juk galima kurti bendrus projektus. Kalbu apie tai kaip apie absoliutų pozityvą. LŽB visus kviečia bendradarbiauti.   Lietuvos žydams Prezidentės vizitas yra didžiulis įvykis, juk Lietuvos žydai kaip ir viso pasaulio žydai, Izraelį vadina savo istorine tėvyne. Jie visados palaikys Izraelį. Lietuva yra ypatingai draugiška Izraeliui, o Prezidentė D.Grybauskaitė, nuvykusi į šią valstybę,  pasisiūlė tarpininkauti derybose tarp Izraelio ir Palestinos tokiu metu, kai mūsų giminės ir draugai Izraelyje yra pavojuje. Tai labai svarbus žingsnis žydų atžvilgiu, o ypač išvykusiųjų iš Lietuvos atžvilgiu. Žmonėms svarbu, kad šalies prezidentė juos aplanko, Lietuvos ambasada skiria jiems dėmesį, juos laiko savais, o ne išvykėliais.

lzb.lt; BNS

  • dg2
  • dg1