D.Grybauskaitė Izraelyje pabrėžia Lietuvos žydų palikimą, žada tarptautinę paramą

 

Spalio 19 d. (BNS). Su Izraelio prezidentu Jeruzalėje pirmadienį susitikusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pabrėžė žydų svarbą Lietuvos istorijoje ir žadėjo paramą Izraeliui tarptautinėse organizacijose.

„Žinome, kad mūsų šalį kūrė daugybė tautų, ir žydai buvo ryškiausi tarp jų. Dabar turime (…) kartu kurti ateitį“, – sakė D.Grybauskaitė bendroje spaudos konferencijoje su Izraelio prezidentu Reuvenu Rivlinu. Ji teigė, kad dirbdama Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje Lietuva Izraelį „stengėsi remti kiek įmanoma“. R.Reuvlinas į tai atsakė: „Labai tai vertiname“.

Lietuva Europos Sąjungoje yra viena iš tvirčiausių Izraelio rėmėjų. 2011 metais ji buvo viena iš vos 14 valstybių, balsavusių prieš Palestinos narystę Jungtinių Tautų Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijoje (UNESCO). Šiemet rugsėjį Lietuva susilaikė Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje balsuodama dėl leidimo palestiniečiams iškelti savo vėliavą prie šios organizacijos būstinės. Vėliavos iškėlimą palaikanti rezoliucija priimta 119 balsų prieš aštuonis, o 45 šalys susilaikė.

D.Grybauskaitė teigė, kad Lietuvai svarbu semtis patirties iš Izraelio gynybos srityje, nes abi šalys turi „sudėtingą kaimynystę“.

Litvaku save vadinantis R.Reuvlinas savo ruožtu pabrėžė, kad didžiuojasi, jog jo protėviai yra kilę iš Vilniaus, kuris dėl svarbos žydams būdavo vadinamas „Lietuvos Jeruzale“. „Žinome, kad turime draugą Europos Sąjungoje“, – sakė Izraelio prezidentas.

Prieš susitikimą su Izraelio prezidentu Lietuvos vadovė D.Grybauskaitė pagerbdama Holokausto aukų atminimą apsilankė Yad Vashem muziejuje ir Tautų giraitėje pasodino alyvmedį. Per Holokaustą Lietuvoje naciai, dažnai padedami vietos kolaborantų, išžudė 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Dėl žydų gelbėjimo Pasaulio tautų teisuoliais Yad Vashemo muziejus yra pripažinęs 877 Lietuvos gyventojus.

„Žinome, kiek daug pastangų dedate mokydami savo vaikus, savo žmones apie tai, kas nutiko – ne tik žydams, bet visiems karo metu“, – kalbėjo Izraelio prezidentas.