LŽB vaikų vasaros 2015 stovyklos buvo smagios!

    LŽB vaikų vasaros 2015 stovyklos buvo smagios!

Šią vasarą Lietuvos žydų bendruomenės vaikams organizuotos trys Olameinu stovyklos pamainos – šeimų, vaikų ir paauglių. Stovyklos jau 15 metų yra remiamos JOINT (JDC), bendradarbiaujant su Lietuvos, Latvijos ir Estijos žydų bendruomenėms.

   2-us metus organizuojamoje Olameinu Mishpaha šeimų stovykloje šiemet dalyvavo daugiau nei 300 dalyvių: žydų šeimų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos su vaikais iki 12 metų. Stovyklos ypatumas – ją planavo, organizavo ir vykdė savanoriai tėvai ir jiems talkino savanoriai madrichai (vadovai). Vaikai ir suaugę dirbo pagal atskiras programas.Tėvų programoje buvo daug įdomių paskaitų aktualiomis tėveliams temomis, kurias skaitė kviestiniai profesionalai. Visi stovyklautojai mielai dalyvaudavo įvairiuose bendruose žaidimuose, sporto renginiuose, vakaruose, jidiš koncerte, edukaciniuose projektuose. Vaikų programą organizavo profesionalūs pedagogai ir madrichai. Pasibaigus stovyklai, apklausti dalyviai prašė pakeisti tik vieną dalyką – prailginti stovyklos trukmę nuo 5-ių dienų iki savaitės arba 10-ies dienų. Vadinasi, visiems patiko!

  OLAMEINU pirmoji (vaikų) pamaina (7-12m.) vyko 2015.06.29-2015.07.08 dienomis Dubingiuose, joje dalyvavo 160 vaikų, iš kurių 68 vaikai iš Lietuvos. Stovykla truko 9 dienas, per kurias stovyklos vadovai bei koordinatoriai paruošė, suplanavo ir vedė vaikams daugybę įvairiausių renginių. Pagrindinė stovyklos tema – ,,Tikkun Olam”, kurios rėmuose buvo nagrinėjamos ne tik žydiškos, bet ir bendražmogiškosios verybės. Vyko du kviestiniai renginiai: ,,Krav maga” pamokėlės bei edukacinis chemijos pasirodymas su Mėgintuvėlis LT, kurio metu vaikai galėjo išbandyti saugius ir labai idomius eksperimentus.

Stovykloje dirbo 24 vadovai, iš kurių net 12 Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės jaunimo programų savanoriai. Apie stovyklą girdėjome vien tik teigiamus atsiliepimus, tai patvirtino dar10 vaikų, kurie pasibaigus pirmąjai pamainai (vaikų) iš karto užsirašė ir į antrąją (paauglių).

   OLAMEINU antroji (paauglių) pamaina (13-17m.) taip pat vyko Dubingiuose 2015.07.20-2015.07.30, joje dalyvavo 170 dalyvių, iš jų 70 vaikų iš Lietuvos. Antroji pamaina šiek tiek ilgesnė, ji truko 10 dienų. Stovyklos tema – Tikkun Olam, kurios dėka paaugliai galėjo pilnai atverti sau idealaus pasaulio vartus ir ne tik jo žydiškąją pusę, bet ir pažvelgti į galimybę kurti geresnį pasaulį per smulkius kasdienius savo poelgius, meilę gamtai ir aplinkiniams ir bandyti įgyvendinti svajonę apie savo idealų pasaulį už stovyklos ribų.

   Stovykloje buvo 4 specialūs renginiai, kurių metų vaikus aplankė svečiai-profesionalai, jie vedė stovyklautojams edukacines pamokėles.

   Vaikai buvo patenkinti programa ir vadovais, vėl gi, jų norą nepalikti stovyklos atmosferos rodė pageidavimas registruotis į stovyklą Vengrijoje, kuri prasidės rugpjūčio 6 dieną.

   Džiaugiamės, jog šiemet visose OLAMEINU stovyklose dalyvavo ypatingai daug madrichų iš Lietuvos. Didžiuojamės stipria jaunos kartos madrichų komanda ir tikimės, kad jie ir toliau tobulės bei aktyviai dalyvaus bendruomenės veikloje.

   Esame patenkinti atliktu darbu, nes vaikų šypsenos ir nenoras išvykti iš stovyklos parodo, jog ne veltui dirbame ir kad stovyklos vaikai atranda savo žydiškąją dalelę. Nevisi švenčiame šabą namuose, vieną pamatinių žydų tautos švenčių, todėl stovykloje visada kuriame sąlygas gilinti savo žinias apie žydiškas tradicijas. Šabą visada švenčiame kartu, nes siekiame kad visi dalyviai jaustųsi Am Echad – vienos ir vieningos žydų tautos dalimi.

   Apie Lietuvos žydų bendruomenės vaikų ir jaunimo šios vasaros stovyklas mūsų tinklapiui parašė bendruomenės Jaunimo program koordinatorė Simona Psonikaitė. Komentarų  laukiame lzb.lt bendruomenės Facebooke

  • IMG_9904
  • IMG_9953
  • mishpaha 2
  • mishpaha 3
  • mishpaha all