Į žydų paveldą – europietišku žvilgsniu

Į žydų paveldą – europietišku žvilgsniu

Liepos pradžioje vykusiame Kėdainių rajono tarybos posėdyje buvo pritarta steigti Žydų kultūros paveldo kelio asociaciją.

Ją turėtų sudaryti ne tik kėdainiečiai, bet ir ukmergiškiai bei joniškiečiai.

Kėdainių rajono vadovai jau priėmė teigiamą sprendimą, dabar laukiama, kaip pasielgs likę du partneriai. Ukmergės ir Joniškio savivaldybių Tarybos turėtų posėdžiauti rugpjūčio mėnesį, tad tuomet ir tikimasi sprendimų.

Kai nutartys bus aiškios, bus pradedami asociacijos kūrimo darbai.

Mintis kurti Žydų kultūros paveldo kelio asociacija kilo gegužės pabaigoje Kėdainiuose surengus pasitarimą, kurį inicijavo Kultūros paveldo departamentas.

Daugelio šalies rajonų atstovų teigimu, reikia asociacijos, kuri populiarintų šios kažkada mūsų šalyje itin klestėjusios tautos kultūros paveldą.

Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius pasisako už organizacijos, populiarinsiančios žydų kultūros paveldą, įkūrimą: „Kėdainiai turi nemažai žydų palikimo. Mūsų istorikai kiek galėdami populiarina šios tautos kultūrinį paveldą, tačiau dar platesnio reklamavimo tikrai nebūtų per daug. Kuo plačiau viešinsime tai, kuo esame turtingi, tuo daugiau sulauksime turistų, kurie padės ekonomiškai stiprėti kraštui.“

Kėdainių krašto muziejininkai turi nemažą įdirbį populiarinant žydų kultūros paveldą. Pasak Daugiakultūrio centro vadovės Audronės Pečiulytės, Kėdainiuose įgyvendinta ir vis dar vykdoma nemažai projektų susijusių su krašto istorija, kurioje ženkli vieta skirta žydų praeičiai. „Žydų paveldo gausu visoje šalyje. Netrūksta jo ir Kėdainiuose. Tačiau turime atminti, kad paveldas – tai ne vien pastatai. Reikia mokėti įdomiai pristatyti tai, kuo buvome ar esame turtingi. Manau, kad Žydų kultūros paveldo kelio asociacijos sukūrimas bus labai naudingas. Galėsime suderinti įvairius maršrutus, kurie driektųsi per keletą šalies regionų. Koordinuotume veiksmus, tolygiai nukreiptume turistų srautus. Manau, kad žydų kultūros paveldas įdomus ne tik svečiams iš užsienio šalių, bet ir patiems lietuviams, tik reikia jį įdomiai pateikti“, – sakė A. Pečiulytė.

Kėdainių krašto muziejaus direktorius Rimantas Žirgulis taip pat pritaria asociacijos steigimui: „Tokios asociacijos sėkmingai gyvuoja daugelyje Europos šalių, kurios turi nemažą žydų tautos palikimą. Mes tiesiog pasinaudotume kolegų patirtimi ir išnaudotume tai, kuo kažkada buvo turtingi žydai ir kas liko iš to mums.“

muge.eu