Lietuvos žydų jaunimas Pesach šventė su ypatingomis viešniomis iš JAV

Lietuvos žydų jaunimas Pesach šventė su ypatingomis viešniomis iš JAV

Pirmąjį balandžio savaitgalį Lietuvos žydų bendruomenė susibūrė drauge atšvęsti Pesach – vienos svarbiausių ir prasmingiausių žydų švenčių, žyminčią žydų pabėgimą iš Egipto.
„Tik žmogus, patyręs vergijos kančias, gali suprasti ir įvertinti laisvę“, – tokiais žodžiais į susirinkusius Vilniuje įsikūrusiame „Radisson Blu“ viešbutyje kreipėsi šventinio vakaro – sederio – vedėjas Alanas Levinas. Jam antrino ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky: „Ne tik lietuviai, bet ir žydai turėjo iškovoti savo laisvę. Džiaugiamės, kad turime tokią stiprią istorinę atmintį. Laisva dvasia – neįkainojama vertybė“.
Pesach šventė, subūrusi apie 250 Lietuvos žydų bendruomenės narių, buvo surengta kartu su ansambliu „Fajerlech“ ir Šolomo Aleichemo gimnazija, kurios moksleiviai parodė nuotaikingą vaidinimą apie žydų gyvenimą Egipte ir pabėgimą iš jo.
Kadangi Pesach šventė trunka visą savaitę, jos linksmybės nesibaigė pirmąjį vakarą. Balandžio penktą dieną Lietuvos žydų studentų sąjunga pakvietė Pesach atšvęsti drauge su Hilly Haber ir Rae Logan – būsimomis reformistinio judaizmo rabinėmis iš Jungtinių Amerikos Valstijų.
„Pesach žymi ne tik fizinį, bet ir dvasinį išsilaisvinimą, tad būkime atviri įvairioms religijos kryptims“, – linkėjo bendruomenės pirmininkė F. Kukliansky, sveikindama žydų studentų iniciatyvą ir pristatydama ypatingas viešnias. Nors reformistinis judaizmas vis dar nėra paplitęs Lietuvoje, norinčių apie jį sužinoti netrūko, o Hilly ir Rae mielai atsakė į susirinkusių klausimus.

Facebook albumas

  • Copy of 101_2883sm
  • Copy of 101_2885sm
  • Copy of 101_2886sm
  • Copy of 101_2889sm
  • Copy of 101_2892sm
  • Copy of 101_2903sm
  • Copy of 101_2910sm