LŽB pristatyta nauja knyga- ,,Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje“

IMG_0024

LŽB pristatyta nauja knyga – ,,Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje“, jos autoriai: Borisas Rositsanas ir Eugenijus Paleckis. Ši knyga visiems, kurie myli šachmatus. Knygos pristatymo proga Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės patalpose Vilniuje,  J.Heifetzo salėje vyko  šachmatų turnyras. Pristatyme ir turnyre dalyvavo žinomi politikai, diplomatai, LŽB nariai, susirinko aistringi šachmatininkai. Pasak vieno iš knygos autorių E. Paleckio, jiems abiems B. Rositsanu, pavyko rasti svarbią istorinę informaciją: pirmoji knyga apie šachmatus Vilniuje (Vilna) buvo išleista 19 amž. hebrajų kalba. Jos autorius – vienas garsiausių Talmudo tyrinėtojų.  Dar daug kitų nežinomų ir įdomių faktų skaitytojas galės rasti knygoje ,,Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje“.

Žinomas Lietuvos politikas, signataras, buvęs Lietuvos Šachmatų federacijos prezidentas Česlovas Juršėnas parašė šios knygos įžangą. Pasak jo, žydai Lietuvos šachmatų istorijoje yra kaip šachmatų enciklopedija , kuri atskleidžia plačią šachmatų panoramą. Knyga  pristato skaitytojui ne tik šachmatininkus žydus,  bet ir jų konkurentus bei partnerius. Č. Juršėno nuomone,  labai svarbu, kad knygoje paminėta daugiau nei 500 šachmatininkų pavardžių ir sužaistų partijų su diagramom ir pozicijom, su užduotimis ir  komentarais. “Turėčiau paminėti, kad šio leidinio autoriai priminė ir tragišką Lietuvos žydų istoriją, rašydami apie ją labai jautriai ir subtiliai, jie pasakoja apie tai per Pasaulio teisuolių istoriją, žmones (lietuvius ir nelietuvius), kurie gelbėjo žydus Holokausto metu. Manau, kad kiekvienam, kuris žaidžia šachmatais, domisi šachmatų istorija, – ši knyga bus įdomi ir naudinga “, – sakė Č. Juršėnas.

    Prie knygos ,,Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje” išleidimo prisidėjo ir gerai žinomas kolekcininkas Vilius Kavaliauskas. Kreipdamasis į susirinkusiuosius,  jis priminė velionio prezidento Algirdo Brazausko žodžius: ,,Holokaustas buvo smūgis pačiai Lietuvai. Mes praradome labiausiai apsišvietusius savo šalies piliečius.” Pasak V. Kavaliausko, ši knyga išplės daugelio skaitytojų akiratį.

   Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky padėkojo knygos autoriams, visiems dalyviams ir išreiškė viltį, kad tokie šachmatų turnyrai LŽB bus reguliariai rengiami ir pasiūlė juos pavadinti didžiojo šachmatų meistro Machto vardu.

 Pasak šachmatų turnyro organizatoriaus, Lietuvos Šachmatų federacijos prezidento Aleksandro Černovo,  B.Rositsano  ir E. Paleckio knyga “Žydai Lietuvos šachmatų istorijoje” atspindi šio sporto šūkį ir dvasią – “Gens una sumus” – “Visi mes – viena šeima”.

  • 20150315_112359[2]
  • 20150315_112349[1]
  • 20150315_120923[1]
  • 20150315_120913[1]