LŽB sugrįžo Jidiš skaitymai!

LŽB sugrįžo Jidiš skaitymai!

Kovo 12d 2015 į Lietuvos žydų bendruomenę sugrįžo garsieji Jidiš skaitymai. Vėl su šypsenom susirinko draugų būrelis, kurį sukvietė skaitymams vadovaujantis  pasaulinio garso jidiš kalbos žinovas profesorius Dovidas Katzas. Tai buvo šventė, kuri vyko Vilniuje, Lietuvos žydų bendruomenės pastato antrame aukšte, didelėje salėje .

  Profesorius D.Katzas 11 metų dėstė jidiš, domėjosi ir tyrinėjo jidiš, kuri iki Holokausto buvo visų litvakų gimtoji kalba, neatsiejama nuo jų kultūros. D. Katzas kvietė Vilniaus žydų bendruomenės narius, kurių gimtoji kalba jidiš, į neformalų ratą jidiš skaitymams. Būrelis gyvavo, kiek leido profesoriaus užimtumo grafikas. Šiemet visi būrelio nariai džiaugiasi pradėję 16 –ąjį sezoną. Pasak profesoriaus, nebuvo per tą laiką nei vienų metų be Skaitymų būrelio. Jis pats visada stengdavosi, kad per metus įvyktų septynių savaičių mokymų sesija. Dabar į skaitymus kviečiami visi, kuriems jidiš kalba yra įdomi.

   Pirmasis užsiėmimas prasidėjo tradiciškai: visi susirinkusieji turėjo jidiš pasakyti  savo vardus ir gimimo vietą bei pademonstruoti, kaip jie moka jidiš kalbą. Po to sekė taip pat tradicinis pasirinkto teksto skaitymas, pradedant savanoriais, susėdusiais aplink stalą. Dr. D.Katzas įsiterpdavo, kai reikėdavo jo pagalbos, pataisydavo tarimą, paaiškindavo, kur reikia, prasmę ir kalbos ypatumus. Dauguma susirinkusiųjų – Lietuvos žydai arba litvakai, bet atėjo ir nežydai,  norintys pažinti ir išmokti jidiš kalbą, kuri kelis šimtmečius buvo labai reikšminga Lietuvos istorijos dalis. Studentų entuziazmas- akivaizdus: kai  planuotas pamokos laikas prabėgo ir kai jis buvo pratęstas dar valandai – niekas nesakė žodžio ,,prieš“. Tai tęsėsi , nes visiems buvo įdomu. Profesorius D.Katzas pakartojo savo kvietimą rinktis visiems, besidomintiems jidiš  ir dalyvauti jo vadovaujamuose skaitymuose.

Įėjimas nemokamas. Prašome sužinoti kito užsiėmimo laiką ir datą  www.lzb.lt svetainėje.

  Jidiš entuziastai su Dr.D.Katzu pradėjo naują jidiš skaitymų etapą  2015.