2015 metų Litvakų kultūros žemėlapio versija, išspausdinta Vilniuje

2015 metų Litvakų kultūros žemėlapio versija, išspausdinta Vilniuje

Dovidas Katzas, dėstęs Oksfordo, Jeilio ir Vilniaus universitetuose,  dabar yra nepriklausomas mokslininkas, gyvenantis Vilniuje ir  yra žinomas litvakų kultūros ir jidiš kalbos tyrinėtojas. 2015m. jis paskelbė elektroninę versiją  bazinio tradicinės litvakų kultūros paplitimo vietų šiaurės Europoje ir LDK žemėlapį. Skirtingai nuo tautinių valstybių, litvakai niekada neturėjo jokio intereso užkariauti arba kontroliuoti  šias teritorijas.

   Jie laimingai gyveno kaip taiki tautinė mažuma su savo pasaulėžiūra apie juos supantį pasaulį, kalbėjo savo gimtąja jidiš kalba, natūraliai suteikdami  jidiš pavadinimus kiekvienai  jų gyvenamai vietovei . Šis žemėlapis skiriasi nuo tarmių žemėlapio, kurias autorius vadina litviš tarme su įvairiom vietovių dialekto įtakom.  Žemėlapis yra grindžiamas gyventojų savivoka, juk jie save tapatino su Litvish kultūra. Reikia pridurti, kad žemėlapyje yra kelios mišrių tarmių sritys (prie Brisk / Bresto ir aplink Černobylį), kurios gali būti priskiriamos abiem tarmėm,  be to yra  dar didelės Litvish kolonijos, kurios nutyso iki  pat Juodosios jūros, nes caras kolonizavo šias žemes 19-to amžiaus pradžioje. Kai kurie kaimai buvo pavadinti net ,, Nei-Kovne”(Naujuoju Kaunu). Pasak D.Kaco, žydų bendruomenės nebūtinai vadino save "litvakais".

   Šis žemėlapis yra dalis autoriaus, ketvirtį amžiaus trunkančio, tyinėjimų projekto, kuris remiasi dešimtimis ekspedicijų, jų metu padarytais garso įrašais su paskutiniais seniausiais kalbančiais jidiš žydais Lietuvoje, Baltarusijoje, Estijoje, šiaurės rytų Lenkijoje, Rytų ir Šiaurės Ukrainoje (kartais vakarinėje Rusijoje).

Atlasas pamažu kartografuojamas ir skelbiamas internete adresu: Atlas of Northeastern Yiddish – Sample maps