LŽB jaunimo žiemos stovykla Dubingiuose 2013

Dorina Rosenkova LŽB jaunimo programų koordinatorė užtikrintai sako, kad LŽB jaunimo žiemos stovykla 2013 pavyko ! Susirinko 84 vaikai. Stovyklos įspūdžiais  jaunimas dalinosi ,,madrichų“ (liet.  vadovų)  užsiėmime.

Dorina:

   – Labai linksma buvo. Šiemet stovykloje pabandėm švęsti šabo pabaigą ‚,havdala“ kitaip. Susirinkome su vaikais prie laužo, sudainavome tradicinę maldą, po kurios  žiūrėjome fejerverkus. Nuostabu. Į stovyklas važinėju nuo 2010 metų kaip vadovė -,,madricha“, – sako Dorina Rosenkova,  kuriai patinka organizuoti renginius. Vilniaus kolegijoje ji studijuoja kultūros vadybą, o į Dubingių  žiemos stovyklą pirmą kartą vyko kaip stovyklos direktorė.

Dorina:

   – Ši stovykla gruodžio mėn. praėjo ramiai, be sniego be peršalimų, visi važiavo susitikti su savo draugais. Programa buvo gerai apgalvota, mes ją ruošėme ilgokai, kruopščiai viską apsvarstėme, ieškojome naujovių. Dabar  lauksime vasaros stovyklų.

   Moisiejus Braver stovykloje dirbo vadovu, jis- Vilniaus universiteto antro kurso studentas   studijuoja matematiką ir matematikos taikymą,- sako, kad ši specialybė yra jo genuose, nes tėvas – matematikos ir fizikos mokslų daktaras sūnų kreipė į šią specialybę nuo vaikystės. Moisiejų visi vadina  Miša. Gruodį buvo trečioji jo kaip ,,madricho“ stovykla. Jis dirbo su pačiais vyriausiais, pirmajame būryje. Visi pažįstami iš vadovų mokyklos, nes Miša pats veda ,,madrichų“ užsiėmimus.

Moisiejus Braver:

   -Stovykloje su draugu Daniku sugalvojom kompiuterinius žaidimus, tokius, kur gali ne tik žaisti, bet drauge ir dirbti tai, kuo  pats domiesi. Aš į žydų bendruomenės stovyklą pirmą kartą važiavau 2006 metais. Man buvo 12 metų. Buvo linksma ir įdomu. Stovyklos man labai ypatingos. Jos išskirtinės dalyvių pasirinkimu: žydų tautinės mažumos atstovai, kuriuos sieja bendri dalykai. Atvažiuojam netuščiai leisti laiką, vysta neformalus žydiškumo tautinės savimonės ugdymas.

Alanas Ivšinas:

   -Pirmą kartą į bendruomenės organizuotą stovyklą atvažiavau1999 metais, man buvo 9-eri. Šiuo metu esu baigęs finansų ekonomiką ir mane visada traukia į bendruomenę. Manau, reikia išlaikyti tą branduolį, kurį turime, palaikyti vienybę, nes esu įsitikinęs, kad žydų tauta yra pakankamai vieninga ir jei mes tą bruožą perduosime iš kartos į kartą, tai bus neblogai. Į stovyklas važiuoju su didžiausiu malonumu. Dėl draugų važiuoju, jie man nuo vaikystės artimiausi.

Samuelis Garas:

– Kai manęs klausia, gal ko trūksta žydų bendruomenės organizuotoms stovykloms, atsakau: jos galėtų trukti ilgiau, labai jau greitai prabėga laikas.

   Ši stovykla buvo pati geriausia iš visų žiemos stovyklų.Ten visada jaučiuosi  tarp savų, nes visi važiuoja susitikti su draugais. Įspūdingiausia diena stovykloje yra šabas, dabar įprasta sakyti ,,šabatas“. Niekam tą dieną nereikia aiškinti, kas yra judaizmas, nes visi jaučiasi esą žydais. Per šabatą dažnai pagalvoju: štai žydiška tapatybė. Po šios stovyklos dvasiškai tampi stipresnis. Kalbiesi su žmonėmis atvirai apie viską, nesibijai, kad būsi išjuoktas, visi esame draugai.

Ilano klubo koordinatorė studentė Simona Psonikaitė važinėjo į stovyklas nuo vaikystės,  o ir dabar žydų bendruomenės vaikų stovyklų laukia labiau negu patys vaikai, nes ten gauna daug pozityvios energijos. Simona pasakoja  apie Ilano klubo sezono atidarymą sausio 19d. Klubo veikloje dalyvauja vaikai nuo 6 iki 12 metų.

   -Sezono atidarymas – linksma šventė žydų bendruomenėje su apdovanojimais už aktyvumą klube.  Vaikus sukviesti padeda įdomi programėlė, nes per užsiėmimus išdalinami klubo  lipdukai, o surinkusiems jų daugiausiai ir nepraleidusiems susitikimų, dalinami prizai. Naujas sezonas – tai programa iki birželio mėnesio, o jo atidarymui vaikai karpė, klijavo ir kūrė koliažą, kuriame reiškė savo nuomonę ir pageidavimus apie  idealią stovyklą, kurioje daugiau laisvo laiko ir žaidimų. Dar viena pamėgta aktyvi programėlė ,,Kazino“, kai vaikai bėgioja su užduotimis ir renka taškus-antspaudus į vadinamąjį pasą už kompiuterinius žaidimus, už atspėtus Iphon skambučius, be to turi suspėti atsigerti sulčių užsimerkus ir atspėti pagal skonį, iš ko jos pagamintos. Vaikai labai mėgsta diskotekas ir ,,būti suaugusiais‘‘. Vienas  vaikas per sezono atidarymą ,,dirba“ apsauginiu ir vilki uniformą, jis tikrina ,,pasų“ legalumą, ar jame pakanka antspaudų ir tik tuomet įleidžia į diskoteką, o po to visi švenčiam ,,chavdala“ (šabo pabaigą).    Rinkdamiesi klubo veiklos temas, įtraukiame žydų istorijos dalykus: šventes, įžymybes,- apie Ilano klubo patrauklią veiklą pasakojo jo koordinatorė Simona Psonikaitė.

 

 ,,Knafaim“ klube – nuo 13 iki 17 metų. Facebooke susitariam, kada turime rinktis ir dėl kitų įvairių reikalų. Jie savo atidaryme filmavo animacinius filmukus. vaikai ne tik žaidžia, bet ir ugdo mąstymą.

 >>Daugiau nuotraukų